Translate

czwartek, 3 marca 2016

Zwiedzanie Palmiarni Poznańskiej od kuchni [GALERIA]

Palmiarnia Poznańska udostępniła do zwiedzania zapleczy roślin egzotycznych, sukulentów, akwarium oraz kotłowni wraz ze stacją uzdatniania wody i zamgławiania w ramach akcji „ZWIEDZANIE PALMIARNI OD KUCHNI”. Nie mogłem przejść obojętnie obok takiego wydarzenia, dlatego też postanowiłem się zapisać. W sobotę miałem możliwość zwiedzić miejsca niedostępne dla zwiedzających. Dziś podzielę się z Wami :)

Zacznijmy od tego co znajduje się pod palmiarnią
2 agregaty prądotwórcze, które muszą utrzymać wszystkie maszyny w razie braku prądu
3 ogromne piece olejowe, które w raze problemów z dostawą ciepła z ciepłowni miejskiej ogrzewają całą palmiarnię



Filtr zapewniający wysoką czystość wody

Łącznie 3 duże zbiorniki na olej opałowy. Zapas tego paliwa wystarczy na ok 7 dni ciągłej pracy pieców.


I już jesteśmy w palmiarni
W tym miejscu rozmnażają rośliny poprzez ukorzenianie
Rośliny znajdują się w szklarence. Każda została gałązka została potraktowana ukorzeniaczem, a następnie włożona do doniczki z gruboziarnistym piaskiem (lepiej utrzymuje wilgotność) liście zostały przycięte, aby ograniczyć transpirację


Niezwykle ciekawy mają sposób na mszyce. Zanurzają roślinę w zbiorniku z gupikami (Poecilia reticulata) które oczyszczają pacjenta ze szkodnika :)

Wszystkie pomieszczenia miały bardzo duże zagęszczenie roślin na metr kwadratowy
Składniki do tworzenia podłoża dla roślin

Kakaowiec


storczyki
znów kakaowiec




Kawa z owocami 

Niestety wszystkich roślin nie jestem w stanie opisać więc zostawię je bez komentarza




Adenium

Aloes




Karłatki, daktylowce, ogólnie bardzo duży ścisk :)



Cytron "ręka Buddy



Cytrusowy gaj



Agava (styropian eliminuje możliwość pokłucia)

to prawdopodobnie jest jubaea (proszę mnie poprawić)
Baobaby w ceramicznych doniczkach z 1937 roku

W tle bananowiec abisyński 
Jeszcze jedna jubaea 



bambusy












Akwaria







I jeszcze owoc kakaowca (po prawej)

10 komentarzy:

  1. Wow super :-) A to pozwolili Ci pracownicy wejść za kulisy palmiarni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://lazarz.pl/?id=2&nr=9732 to była pierwsza tego typu akcja

      Usuń
  2. Ta Jubaea to nie jest przypadkiem Butia capitata?
    Widzę kokosy? Podobno mają tam jakiegoś ogromnego? Nie mogę znaleźć na ich stronie, ale tak słyszałem. Dziwny patent na agawę ze steropianem... ja po prostu obcinam kolce sekatorem:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie po liściach wygląda bardziej na Butię, natomiast pień bardziej mi przypomina Jubeę...A i na żywo miała bardziej zielony kolor

      http://roslinarium.blogspot.com/2013/09/wizyta-w-poznanskiej-palmiarni-cz2.html#more proszę bardzo kokos :)

      Ja też agawie przycinam kolce sekatorem :)

      Usuń
  3. Jakie tam teraz mają warunki? Temp, wilgotność, światło.
    Te lampy, to co? Rtęć, sodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie znam odpowiedzi na Twoje pytania... Oprowadzała nas Pani, która odpowiedzialna jest za rybki

      Usuń
  4. Te owoce to owoc monstery i kakaowca to był z ich roślin? :O

    OdpowiedzUsuń
  5. Te owoce to owoc monstery i kakaowca to był z ich roślin? :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Co do kakaowca to oczywiście z ich drzewek :) często widuję te owoce w różnych stadiach rozwoju (w pawilonie z kokosami)
      Ten konkretny przeznaczony był do rozmnożenia :)

      Usuń

rośliny egzotyczne

Cytrusy

Obserwatorzy