Translate

piątek, 27 września 2013

Wizyta w Poznańskiej Palmiarni cz.2

Oto kolejne zdjęcia i opisy z palmiarni :)

Pielgrzan (Ravenala madagascariensis) pochodzi z Madagaskaru, ale jest szeroko uprawiany w tropikach jako roślina ozdobna. Dorasta do 10 m wysokości, blaszki liściowe osadzone są w ogonkach osiągających długość ponad 2 metrów. Liście są postrzępione, podzielone przez wiatr (nie posiadają nerwów na krawędzi blaszki liściowej), mechanizm dzielenia się wielkiego liścia na wiele mniejszych umożliwia przetrwanie szkodliwego działania wiatru i deszczu. Roślina nazywana jest też drzewem podróżników, od dużych ilości wody, którą wydziela przez gruczoły wodne, umieszczone w pochwach po wewnętrznej stronie liści. Może jej się tam zebrać od 1 do 1,5 l. Jest używana do picia, zawiera jednak bardzo bogatą florę bakteryjną.



Kokos właściwy, palma kokosowa (Cocos nucifera L.)


Młody kokos, który cały czas moczy "nogi" w wodzie


Drzewo kalebasowe (Crescentia cuyete L. ) to małe, dorastające do 10 metrów drzewo, często pochylone ukośnie o przewieszających gałęziach. Roślina pochodzi z Ameryki Środkowej. Liście ma charakterystyczne zebrane w pęczki, odmienne jak inne drzewa. Kwiaty wyrastają bezpośrednio z pnia i gałęzi, mają wielkość do ok. 8 cm i otwierają się nocą, gdyż są zapylane przez nietoperze. Owce kuliste lub eliptyczne o zdrewniałej okrywie koloru zielonego lub żółtego, dochodzą do 25 cm średnicy. Miąższ owocu jest materiałem do wyrobu instrumentów muzycznych i różnego rodzaju naczyń. Często rosnące na drzewie młode owoce obwiązuje się by uzyskać pożądany kształt naczynia. Miąższ i nasiona mogą być spożywane po ugotowaniu, gdyż na surowo są trujące.





Aristolochia grandiflora (Jamajka)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

rośliny egzotyczne

Cytrusy

Obserwatorzy