Translate

piątek, 27 września 2013

Wizyta w Poznańskiej Palmiarni cz.1

        Dziś miałem kilka spraw do załatwienia niedaleko palmiarni, więc bez namysłu postanowiłem wpaść na "chwilkę". Efektem tej chwili było ok 400 zdjęć, które może nie są najwyższej jakości, ponieważ robiłem je telefonem, ale mam nadzieję, że kogoś zachęcę  do odwiedzenia tego pięknego miejsca :)
Oto mała fotorelacja :)










Kakaowiec właściwy pochodzi z obszarów położonych nad górną Amazonką. Uprawia się go głównie w tropikalnej i subtropikalnej Ameryce, Afryce Zachodniej i Cejlonie. Jest niewielkim drzewem, wysokości do 12 m o podłużnie jajowatych liściach długości do 30 cm. Kwiaty wyrastają bezpośrednio z pnia (kauliforia), powstający z nich owoc to jagoda wielością i kształtem przypominająca ogórka, zawiera wewnątrz słodkiego miąższu wiele białych dużych nasion. Poddaje się je procesowi fermentacji i praży, wykorzystując do produkcji kakao.  Już w czasach prekolumbijskich Indianie jadali miąższ owoców kakaowca, a jego nasiona używali jako środka płatniczego, zaś z nasion wyrabiali wzmacniający napój - kakao. Pierwsze plantacje kakaowca założyli Hiszpanie i Portugalczycy w połowie XVI w. na Trynidadzie, Curacao i w Wenezueli.







 Opis roślin skopiowany z tabliczek w palmiarni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

rośliny egzotyczne

Cytrusy

Obserwatorzy